Μαμά, δε θέλω να πάω σχολείο!
01 Σεπτεμβρίου 2015Αν έχετε μόνο ένα παιδί και πλησιάζει σύντομα μια "μεγάλη μέρα", δηλαδή η πρώτη του μέρα στο δημοτικό σίγουρα δεν θέλετε να ακούσετε την φράση "Μαμά, δεν θέλω να πάω σχολείο", ανάμεσα σε πείσμα και κλάματα...
Είναι ένας αδιόρατος φόβος, που είναι φυσιολογικός - έως ένα σημείο - να έχει ένα παιδί μπροστά σε κάτι καινούργιο και άγνωστο, ή στον αποχωρισμό από τους γονείς, ειδικά αν τα προηγούμενα χρόνια ήταν προσκολλημένο σε εσάς - για διάφορους λόγους που πηγάζουν κυρίως όμως από την αντιμετώπιση των μεγάλων. Προτού πανικοβληθείτε, - κάτι που δεν βοηθάει έτσι και αλλιώς - προσπαθήστε αρχικά να θυμηθείτε πως νοιώσατε εσείς σαν παιδί, την πρώτη σας μέρα στο δημοτικό και εφαρμόστε μερικές απλές τεχνικές για να καθησυχάσετε το παιδί σας και κατόπιν εσάς!
1. Περάστε με το αυτοκίνητο ή κάνοντας βόλτα, αρκετές φορές από το καινούργιο σχολείο, μαζί με το παιδί, έτσι ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να εξοικειώνεται με το καινούργιο περιβάλλον και να καταλάβει ότι δεν απέχει πολύ από το σπίτι του... "Θαυμάστε" μαζί του τον χώρο και τις ζωγραφιές, και αν υπάρχει κάποιο πάρκο εκεί κοντά, εκμεταλλευτείτε το γεγονός να τονίστε ότι αυτό σημαίνει περισσότερο παιχνίδι.
2. Αγοράστε μαζί με το παιδί, και όσο νωρίτερα γίνεται κάποια σχολικά είδη έτσι ώστε να χαρεί και να ανυπομονεί να τα χρησιμοποιήσει. Κάντε πρόβες, επινοώντας το παιχνίδι "πάμε σχολείο", φορώντας του την τσάντα, και προσποιημένοι ότι φεύγει και πάει στο σχολείο κρατώντας μια ρουτίνα, όπως φιλί, αγκαλιά, κλείσιμο πόρτας και πάλι από την αρχή.
3. Αντικαταστήστε τα καθημερινά παραμύθια με αστείες ιστορίες, με πρωταγωνιστή εσάς και την ζωή σας στο δημοτικό, και δείξτε του πόσο ανυπομονείτε να πάει για να δημιουργήσει δικές του ιστορίες και κατορθώματα για να σας τα διηγηθεί μιας και σας τα χρωστάει.
4. Φέρτε σαν παράδειγμα τους καλύτερους του φίλους, και τονίστε το γεγονός ότι θα κάνει νέους και εξίσου καλούς στο νέο του σχολείο.
5. Ειδικά τις πρώτες μέρες, μην καθυστερείτε να παραλάβετε το παιδί από το σχολείο ούτε πέντε λεπτά, γιατί είναι κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια στο παιδί.
6. Ειδικά την πρώτη μέρα κρατήστε το άγχος για τον εαυτό σας, φροντίστε να μην αργήσετε και να είστε εκεί από νωρίς έτσι ώστε να μιλήσετε λίγο με την δασκάλα και να συστήσετε "επισήμως" το παιδί, για να μην έχει την αίσθηση ότι το «παρατάτε» με μια άγνωστη.
Ψυχραιμία και...
Πηγή: paidi.gr