Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης
17 Απριλίου 2016Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (14/4) η εκδρομή των τμημάτων Δ2, Ε1 και Ε2, στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης και στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.
Η εκδρομή μας ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις γιατί και ο καιρός ήταν φανταστικός. Μικρό καλοκαιράκι! Μετά από ένα σύντομο έλεγχο που πραγματοποίησε η Τροχαία Κατερίνης στον Οδηγό του λεωφορείου και το όχημα, αναχωρήσαμε με διάθεση και επιθυμία για να περάσουμε καλά! Πρώτος σταθμός μας υπήρξε το Λαογραφικό-Ιστορικό και Φυσικής Ιστορίας μουσείο της Κοζάνης , που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της χώρας μας.
Το Ιστορικό-Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης ιδρύθηκε το 1969 και εγκαινιάσθηκε επίσημα στις 10 Οκτωβρίου 1987. Το Μουσείο είναι δημιούργημα του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης.
Η πρώτη Ιστορική-λαογραφική συλλογή ιδρύθηκε στα τέλη του 1968 με αρχές του 1969 και εγκαταστάθηκε περιοδικά σε διάφορα μισθωμένα μικρά καταστήματα της πόλης. Από το 1975 έως το 1984 εγκαταστάθηκε σε κτίριο της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Κοζάνης. Το 1979, ιδρύθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο προαναφερθέν κτίριο. Σ' αυτή την πρώτη έκθεση το ιστορικό τμήμα περιελάμβανε όλη την ιστορική πορεία της Κοζάνης. Παράλληλα συγκροτήθηκε η Λαογραφική συλλογή στην οποία εκτίθονταν τα εξής θέματα: παραδοσιακές ασχολίες πρωτογενούς παραγωγής, εργαστήρια και επαγγέλματα, πνευματικός και κοινωνικός βίος, οικογενειακή ζωή.
Οι παραπάνω συλλογές μεταστεγάστηκαν τέσσερις φορές σε διάφορα μισθωμένα, αλλά ακατάλληλα κτίρια. Τη Διοίκηση του Συνδέσμου απασχολούσε πάντα το πρόβλημα της μόνιμης στέγασης των συλλογών, σε ιδιόκτητο οίκημα. Κατά τα έτη 1980-1983 ανεγέρθη το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Μουσείο. Το έτος 1993 αναγέρθηκε, για να στεγάσει την νέα πτέρυγα του Μουσείου, νέο τετραώροφο κτίριο, κατ' επέκταση του πρώτου.
Το Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο ανήκει στην κατηγορία των Ιστορικών-Λαογραφικών Μουσείων. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει τις εξής θεματικές κατηγορίες: Έκθεση Φυσικής Ιστορίας (από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους νεότερους χρόνους), Αρχαιολογική- Βυζαντινή έκθεση (από το 7000 π.Χ. έως 1453 μ.Χ.), Ιστορική έκθεση (από το 1453 έως 1944), Λαογραφική έκθεση, που θεωρείται και η σημαντικότερη, (από το 1640 έως 1960), Πινακοθήκη νεότερων χρόνων, Συλλογή γραμματοσήμων (1861-2004) και Συλλογή ραδιοφώνων (1930-1960).
Στόχος της ίδρυσης του Μουσείου ήταν η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μέσω της καταγραφής και περισυλλογής των αντικειμένων, με απώτερο σκοπό την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των επισκεπτών.
Εμπνευστής, οραματιστής και δημιουργός του Ιστορικού-Λαογραφικού & Φ. Ιστορίας Μουσείου Ν. Κοζάνης και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο ήταν ο Δάσκαλος Κωνσταντίνος Ε. Σιαμπανόπουλος ο οποίος αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διάσωση, περισυλλογή, προβολή του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου μας.
Μετά από σύντομο βίντεο-ξενάγηση, παιδιά και εκπαιδευτικοί ξεναγηθήκαμε στους χώρους του Μουσείου . Από την πρώτη στιγμή ενθουσιαστήκαμε από τα εκθέματα.
Νιώθαμε να ταξιδεύουμε στην ιστορία, στην παράδοση και στα μυστήρια της φύσης. Μετά από 1 σχεδόν ώρα φύγαμε κατενθουσιασμένοι.
* Σε επόμενη ανάρτησή μας θα γίνει αναφορά στην επίσκεψή μας στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά...