Η ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού μέσα από τη σχέση του με τους γονείς του!
25 Ιουνίου 2020O γονικός ρόλος είναι καθοριστικός κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, γιατί τη περίοδο αυτή τίθενται τα θεμέλια της προσωπικότητας του και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη μελλοντική, εξελικτική του πορεία.
Η εξελικτική πορεία ενός παιδιού, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που κληρονόμησε από τους γονείς του αλλά και από τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα μεγαλώσει, δηλαδή από τη διαπαιδαγώγηση του.
Η διασφάλιση σταθερής οικογενειακής ατμόσφαιρας είναι πολύ σημαντική, γιατί αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο το παιδί θα αναπτυχθεί και θα γνωρίσει τον κόσμο γύρω του. Από τη στιγμή της γέννησης, οι γονείς πρέπει να φροντίσουν να θέσουν τις βάσεις για τη φυσιολογική εξέλιξη του παιδιού τους, ικανοποιώντας τις σωματικές, γνωστικές και συναισθηματικές ανάγκες του.
Υπάρχει σωστός τρόπος διαπαιδαγώγησης;
Κάθε γονιός, ανάλογα με τη προσωπικότητα, τις ιδιαιτερότητες του, την ποιότητα της συζυγικής του σχέσης και το μορφωτικό, κοινωνικό του επίπεδο μεγαλώνει το παιδί του με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Αυτό που συχνά ξεχνάμε, είναι ότι τα παιδιά έχουν από νωρίς τα μάτια τους στραμμένα πάνω μας, παρατηρούν τα πάντα και τους εντυπώνεται όχι μόνο ο τρόπος με τον οποίο τους συμπεριφερόμαστε, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ζούμε.
Κατά συνέπεια, αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά. Τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς συνεχώς, ανεξάρτητα αν εμείς συνειδητοποιούμε ότι τα διδάσκουμε. Οι σχέσεις γονιών και παιδιών είναι πολύπλοκες και πολύπλευρες. Ας μη ξεχνάμε, ότι το παιδί δεν είναι απλώς μια παθητική οντότητα που δέχεται χωρίς να αντιδρά στις εξωτερικές επιδράσεις. Το αντίθετο, το παιδί είναι ενεργητικό και δραστήριο, και θέτει τη δική του σφραγίδα στη σχέση αυτή!
Βασικές αρχές στη Σχέση Γονιών-Παιδιών
Δεσμοί Στοργής, Αγάπης & Σεβασμού
Αυτοί οι δεσμοί, θεωρούνται κεφαλαιώδους σημασίας για την ομαλή ψυχο-κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. ΄Οσο πιο ισχυροί είναι οι δεσμοί, τόσο και περισσότερο ενδυναμώνουν την προσωπικότητα του παιδιού και του επιτρέπουν να αναπτύξει ιδιότητες που θα το βοηθήσουν ν΄ αντισταθεί σε εξωτερικούς πειρασμούς ή προκλήσεις σε κατοπινά στάδια της ζωής του.
• Προσφέρω αγκαλιά, συμπόνια και ασφάλεια.
• Αφιερώνω ποιοτικό χρόνο στα παιδιά.
• Δείχνω ενδιαφέρον να μάθω πως ήταν η καθημερινότητα τους (σχολείο, κοινωνική ζωή).
• Δίνω σημασία σε αυτά που λένε και δεν λένε...
• ΠΑΙΖΩ μαζί τους!!!
Συνέπεια, Σταθερότητα & Επιμονή
Στη προσπάθεια τους οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους κάποιες επιθυμητές συμπεριφορές, χρειάζεται να είναι συνεπείς και σταθεροί. Αυτό σημαίνει πως αυτά που επιχειρούν να διδάξουν, θα πρέπει να τα τηρούν και οι ίδιοι. Τα κηρύγματα στην αγωγή των παιδιών είναι ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ!
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στην αξιολόγηση της συμπεριφοράς του παιδιού, πράγμα που θα του επιτρέψει να αναπτύξει και το ίδιο την ικανότητα να αξιολογεί τόσο τις δικές του πράξεις, όσο και τις πράξεις των άλλων. Οι γονείς επίσης, δεν πρέπει να ενδίδουν στις πιέσεις των παιδιών τους, γιατί τα παιδιά θα συμπεράνουν ότι ο λόγος των γονιών έχει μειωμένη ισχύ και κατά συνέπεια αν τα ίδια επιμένουν στη δική τους συμπεριφορά θα καταφέρουν στο τέλος να γίνει το δικό τους.
Η έλλειψη συνέπειας, σταθερότητας και επιμονής μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις ή να επιφέρει σύγχυση στο παιδί και δεν του επιτρέπει να διαμορφώσει σταθερούς ηθικούς κανόνες.
Ανάθεση Υπευθυνοτήτων
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κάποιος κάτι, είναι να αναλάβει να το διδάξει. ΄Ετσι για να μάθει το παιδί διάφορους ρόλους που το αναμένουν στη ζωή, πρέπει να του ανατίθενται υπευθυνότητες, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο περίπλοκες. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θ΄ αναπτύξει δεξιότητες που θα του είναι χρήσιμες στην ενήλικη ζωή, τόσο στην προσωπική του ζωή όσο και στην επαγγελματική του αποκατάσταση.
Ανάπτυξη Αισθήματος Αυτοεκτίμησης
Παιδιά που είναι υπό συνεχή επίκριση, των οποίων συνεχώς τονίζονται τα μειονεκτήματα και οι αδυναμίες τους, αναπτύσσουν τη τάση να μην εκτιμούν τον εαυτό τους και να μην έχουν αυτοπεποίθηση. Η πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει το παιδί στην περιθωριοποίηση. Τη διέξοδο από την περιθωριοποίηση μπορεί ν΄ αναζητήσει μέσα από διάφορες δραστηριότητες που συνήθως είναι καταστροφικές αντί δημιουργικές.
Κατά συνέπεια τα σημαντικά πρόσωπα για το παιδί χρειάζεται να τηρούν προς αυτό θετική στάση, ανεξάρτητα από αδυναμίες που πιθανό να παρουσιάζει, ώστε να τονώνουν την αυτοεκτίμηση του. Επαινούμε τη προσπάθεια και όχι μόνο το αποτέλεσμα! Επίσης, οι γονείς χρειάζεται να γνωρίζουν τις ικανότητες και τα ιδιαίτερα ταλέντα των παιδιών τους. ΄Ετσι θα μπορούν να τους παρέχουν ευκαιρίες να τα καλλιεργήσουν και να ενισχύεται με αυτό το τρόπο η αυτοεκτίμηση τους.
Αποφυγή υπερβολικής αυστηρότητας και ερμηνεία των κανόνων με λογικές εξηγήσεις
Παιδιά που μεγαλώνουν με υπερβολική αυστηρότητα, ακαμψία και σκληρές τιμωρίες μπορεί να γίνουν ανυπάκουα, αντιδραστικά ή και δουλικά. Στα παιδιά χρειάζεται να τίθενται όρια, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με τρόπο ευέλικτο και προσεγμένο.
Για να αποδεχτεί το παιδί τα όρια που του τίθενται χρειάζεται να ξέρει γιατί πρέπει να υπάρχουν κανόνες σε μια πολύπλοκη κοινωνία, σε τι αποσκοπούν οι κανόνες αυτοί και ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν ο καθένας στη ζωή έκανε ότι επιθυμούσε. Στη διαδικασία αυτή, είναι σημαντικό οι γονείς να ερμηνεύουν στα παιδιά τους κανόνες και να τους δίνουν λογικές ερμηνείες για τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις στις οποίες εμμένουν.
Τα παιδιά μαθαίνουν να δείχνουν σεβασμό όταν και τα ίδια τον λαμβάνουν!
· Δώστε εσείς πρώτοι το παράδειγμα
· Ακούστε τα παιδιά
· Ζητήστε τους συγγνωμη
· Αποφύγετε την κριτική και τις προσβολές
· Δείξτε τους εμπιστοσύνη
· Αναγνωρίστε την μοναδικότητα τους!
Ανδρέας Γ. Δημητρίου
Εγγεγραμμένος Εκπαιδευτικός/Σχολικός Ψυχολόγος
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Τηλ. 99299300, Fax. 24103426
Σπύρου Κυπριανού 84, Άγγελος Κώρτ, Διαμ. 102, 6052, Λάρνακα
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook page: Ανδρέας Δημητρίου Εκπαιδευτικός/Σχολικός Ψυχολόγος
Instagram Profile: demetriou_andreas_edupsy
Πηγή: mavroslarnaca.com