Διαχείριση χρόνου: Έμφυτο χάρισμα ή ζήτημα εκπαίδευσης;
02 Οκτωβρίου 2018Ξεκίνημα φθινοπώρου, με νωπά ακόμα τα βήματά μας στην άμμο· βήματα που μάς οδηγούν σιγά-σιγά στις σχολικές τάξεις...
Νέα σχολική χρονιά προ των πυλών, που σημαίνει ένας νέος κύκλος προσδοκιών ανοίγει για όλους... Αξιολογώντας τα επιτεύγματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη χρονιά, θέτουμε νέους στόχους και καταστρώνουμε σχέδιο επίτευξής τους. Και ναι, ένας καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων μας είναι η σωστή διαχείριση του χρόνου.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών παραπονιούνται ότι δεν έχουν χρόνο: δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν προλαβαίνουν να αφιερώσουν χρόνο στα παιδιά τους, δεν προλαβαίνουν να εκτελέσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν τα μαθήματά τους, και ίσως, το πιο σημαντικό από όλα, δεν προλαβαίνουν να βρουν ελεύθερο χρόνο και να ασχοληθούν με δραστηριότητες που βοηθούν κάθε άνθρωπο να αισθανθεί καλύτερα και να απαλλαγεί από το άγχος της καθημερινότητας.
Ο χρόνος είναι ο πιο πολύτιμος πόρος που έχουμε. Είναι πολυτιμότερος ακόμα και από το χρήμα, διότι ο χαμένος χρόνος δεν κερδίζεται ποτέ και με κανένα τρόπο, σε αντίθεση με το χρήμα που μπορούμε να το αποκτήσουμε ξανά, ακόμα και όταν το έχουμε χάσει.
Συνεπώς, το «κεφάλαιο χρόνος» που έχει ο καθένας πρέπει να μάθει να το επενδύει προσεκτικά, επιτυγχάνοντας τους στόχους του και να μην αναλώνεται σε δραστηριότητες που δεν του προσφέρουν καμία ευχαρίστηση και δεν ανατροφοδοτούν τις δυνάμεις του.
Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις που μας επιβάλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για προγραμματισμό, έτσι ώστε να αποφευχθούν κρίσεις πανικού, αισθήματα μειονεξίας, ως αποτέλεσμα ανεκπλήρωτων προσωπικών στόχων, και εμφάνιση ψυχολογικών και σωματικών διαταραχών, ως απόρροια έκθεσης του εαυτού μας σε υπέρμετρο άγχος και πίεση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι αυξάνονται οι κρίσεις πανικού σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Ένας μεγάλος αριθμός μαθητών αδυνατούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις υποχρεώσεις τους, και κάθε μέρα δίνουν μάχη με τον χρόνο. Η μείωση των ωρών της ξεκούρασης, και η έλλειψη ενασχόλησης με εξωσχολικές είναι μόνο ένα μέρος των επιπτώσεων της κακής διαχείρισης του χρόνου. Ας δούμε λοιπόν τι είναι ο προγραμματισμός.
Πηγή: eidikidiapaidagogisi.blogspot.com